A biztonsági ajtó bal oldalán lévo kép
Biztonsági ajtó feletti kép
Biztonsági ajtó
A Biztonsági ajtó alatti kép
A biztonságiajtó és a rács közötti kép
A rácstól jobbra található táj
Milyen rácsot és rácsajtót szereltessünk
Figyelem egy új, igen hatékony betörési módszer a láthatáron
Távolkeleti biztonsági ajtó feltörve!
06-20-9-426-538
06-1-3410-187
vprofi@t-online.hu

Hogyan és kivel szereltessünk fel hevederzárat

2007-05-13 09:17:31
Tartalom:

Hevederzár betétek

Érdemes szót ejteni a hevederzárak cilinderbetéteiről is. A minősített hevederzárak betétei megfelelnek ugyan a követelményeknek, de nem szabad megfelejtkeznünk arról, hogy a technika fejlődésével nem csak a vagyonvédelem tart lépést, hanem a betörők is. Az utóbbi időkben egyre több helyről halottam, hogy hevederzárakat nyitottak ki mindenféle külsérelmi nyom nélkül. Ez pedig csak úgy lehetséges, hogy némelyik betörő rendelkezik olyan speciális nyitószerszámokkal, amelyeket eddig csak az akciófilmekben láthattunk. Ha ez így van, akkor számítani lehet rá, hogy rövid időn belül egyre több betörőnek lesz ilyen, mivel a feketepiacon biztos jó üzlet efféle szerszámokkal kereskedni. Erre szokták a laikusok azt mondani, hogy a betörők előtt nincsen zár, és meggyőződése az emberek többségének, hogy ez így is van. Ez azért nem teljesen igaz, mert a legtöbb betörő egyszerű módszerekkel dolgozik. Ahol lehet, eltörik a betéteket, befeszítik az ajtókat, kitépik, vagy elfűrészelik a rácsokat, leverik a lakatokat, stb. Igazán profi, aki előtt tényleg nincsen zár, nagyon kevés van. Amennyiben ezek a speciális nyitószerszámok elterjednek a betörők körében, az amatőrökből egykettőre profik válnak. Természetesen van megoldás a problémára. Lehet vásárolni olyan zártprofilú speciális cilinderbetéteket, melyek nem teszik lehetővé a finomnyitást, maghúzást, törést, de ezek önmagukban többe kerülnek mint egy jobbfajta hevederzár szereléssel együtt. Sajnos, az ilyen komolyabb betéteket is meg lehet rongálni, be lehet ragasztani. Hogy ez miért érdekes, elmagyarázom.


Beragasztásos módszer

Ha a betörő mindenképpen be szeretne jutni egy kiszemelt lakásba, és ügy ítéli meg, hogy kockázatos a hevederzár feltörése, a következő trükkhöz folyamodik. Vesz egy tubus pillanatragasztót, és amikor a tulaj otthon van, egy csepp ragasztót benyom a hevederzár kulcsnyílásába. Ez éppen elég ahhoz, hogy tönkremenjen a betét. A gyanútlan polgár, amikor el szeretne menni otthonról, észreveszi, hogy nem működik a zéá kívülről, így nem zárja be, csak a többi zárat. Azt gondolhatja magában: - ennek a zárnak is pont most kellett elromlania, most honnan kerítek elő egy szerelőt? Ezután távozik, gondolván, hogy majd később megoldja a problémát. A betörő csak erre vár, ellenőrzi, hogy valóban üres-e a lakás, a többi zárat könnyűszerrel elintézi, a továbbiakat pedig el lehet képzelni.


Gordiusz pajzs

Az ilyen módszerek ellen is van megoldás, a Gordiusz zárvédő pajzs. Ez a szerkezet az illetéktelenek számára teljesen hozzáférhetetlenné teszik a zárbetéteket. Egy teljesen új működési elven alapuló zárszerkezetet tartalmaz, amit a technika mai állása szerint semmilyen trükkös megoldással nem lehet kinyitni. Mivel teljesen lefedi a cilinderbetétet, nem lehet a kulcsnyílást beragasztani, továbbá nem lehet a betétet eltörni, kifúrni, lérelemszerűen a finomabb nyitási technikákat sem lehet alkalmazni. Eltávolítása csak nagyon drasztikus eszközökkel lehetséges, ami nagy zajjal jár, elég időigényes és alatta még mindíg ott van a zárbetét, amit szintén hatástalanítania kell a betörőnek valamilyen módon. Nagy általánosságban használt összes zártípushoz felhasználható, ebből következik, hogy a már meglévőkhőz is, utólag felszerelhető. Ez a zárvédőpajzs, magyar találmány és nagyon jó hatósági bizonyítványokkal rendelkezik. Felhasználásával rendkívül biztonságos páncélajtók készülnek.
<< 1. oldal 1 [2]
Vissza a hírekhez