A biztonsági ajtó bal oldalán lévo kép
Biztonsági ajtó feletti kép
Biztonsági ajtó
A Biztonsági ajtó alatti kép
A biztonságiajtó és a rács közötti kép
A rácstól jobbra található táj
Milyen rácsot és rácsajtót szereltessünk
Figyelem egy új, igen hatékony betörési módszer a láthatáron
Távolkeleti biztonsági ajtó feltörve!
06-20-9-426-538
06-1-3410-187
vprofi@t-online.hu

Hogyan és kivel szereltessünk fel hevederzárat

2007-05-13 09:17:31
Tartalom:
A hevederzár amennyiben megfelel a vele szemben támasztott követelményeknek, és szakszerűen van felszerelve kielégítő védelmet nyújt. Az újságok apróhirdetései tele vannak hevederzár szerelőkkel és rácskészítőkkel, akik rendkívül kedvező áron kínálják szolgáltatásaikat. Az esetek túlnyomó többségében ugyan azt a hevederzárat árulják. De vajon miért?
Mert azt a hevederzárat lehet a legolcsóbban beszerezni és a legtöbbet lehet keresni rajta. Ezt a zárat vidéken gyártják alap helyzetben rendkívül olcsó házilag fúrásvédetté tett betéttel. Rendszerint a hirdetéseken kívül, házalók útján is terjesztik. Ennek a zárnak nincs hivatalos neve, se a biztosítók és a rendőrség által elfogadott minősítése, és ez nem véletlen. Akik ilyen zárat szerelnek, tisztelet a kivételnek, nem foglalkoznak azzal, hogy szakszerűen legyen felszerelve, csak az a lényeg, hogy fél óra alatt kész a munka, pénz a zsebben, és ha netán valami reklamáció adódik, a föld alól sem lehet előkerőteni a szerelőt. De vannak ennél szomorúbb esetek is, amikor ugyan ezt a zárat olyan drágán szerelik fel, mint egy jó minőségű hevederzárat és ráadásul nem megfelelően. Ha valaki hevederzárat szeretne szereltetni, a következőkre kell figyelni:
  • mi a neve a hevederzárnak
  • van-e valamilyen minősítése a zárnak és a benne lévő betétnek
  • vállal-e rá garanciát a szerelő és mennyi időt
  • legvégül, mennyibe kerül összességében.
Nem árt leellenőrizni szereléskor a minősőgi tanúsítványt, hogy valóban ahhoz a zárhoz tartozik-e, mert előfordult már olyan eset, amikor egy hevederzárral házaló ember egy cilinderbetét minősítését lobogtatva próbálta eladni a portékáját. Nagyon fontos, hogy mindig meg kell kérdezni, mennyit fizetünk a legvégén, mert, ha nem teszik, előfordulhat, hogy a munka végeztével, a hirdetésben szereplő árhoz, huncut módon hozzácsapódik a szerelési és a kiszállási díj. Ha kapunk garancialevelet, meg kell nézni milyen elérhetősőget ad meg a szerelő, mert, ha csak egy feltöltőkártyás mobiltelefonnak a számát, akkor előfordulhat, hogy nem lehet érvényesíteni a garanciális igényt. A szerencsésebb eset, ha ismerős ajánlja a mestert, mert ott meg lehet tekinteni a munkáját, így nem zsákbamacskát veszünk. Az a szerelő aki garanciát mer vállalni a munkájára, nagy valószínűséggel lelkiismeretesem végzi a dolgát, mivel nem érdeke garanciális javításokra visszajárnia. A minősítéssel rendelkező zárszerkezetek általában nem csak vagyonvédelmileg felelnek meg, hanem jó minőségűek és sokáig megbízhatóan működnek. Ilyen hevederzárhoz, szereléssel együtt 15 ezer forinttól hozzá lehet jutni. Speciális esetben, ha nincsenek merőleges falak az ajtó mellett, érdemesebb függőleges hevederzárat szereltetni, ez ugyan valamivel drágább, de biztonságosabb. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha van az ajtón kis ablak, ugyan is, ha nincs megfelelőképpen megvédve, azon be lehet nyúlni, esetenként be lehet mászni. Sokan azt gondolják, na és akkor mi van, ha benyúl valaki? Akkor bizony sok mindent csinálhat a betörő, például leszerelheti az átmenő csavarokkal felerősített rácsot, hogy bemászhasson, vagy belülről eltöri a zárbetéteket. Még a legjobb hevederzárak betéteit is el lehet törni belülről. Ezért legalább a hevederzárra belső törésvédőt kell szereltetni, vagy olyan sűrű rácsot, hogy kéz ne férhessen be rajta.
[1] 2 2. oldal >>
Vissza a hírekhez